Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület - Bemutatkozás PDF Nyomtat Email
Írta: Tanács Mária   
2009 október 20. (kedd) 14:25
Egyesületünk, mint LEADER helyi akciócsoport 2008. május 30-án alakult a mórahalmi és a kisteleki kistérség civil, önkormányzati és vállalkozó szféráját reprezentáló 33 taggal. Tervezési területét Ásotthalom, Baks, Balástya, Csengele, Forráskút, Kistelek, Mórahalom, Ópusztaszer, Öttömös, Pusztamérges, Pusztaszer, Ruzsa, Üllés, Zákányszék települések alkotják összesen több mint 42 ezer lakossal.

Az Egyesület fő célja az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program LEADER fejezetéhez kapcsolódóan, a települések adottságaira és értékeire épülő lokális fejlesztési igények figyelembevételével elfogadott Helyi Vidékfejlesztési Stratégia megvalósítása. A tervezési terület helyzetelemzése három problémakört tárt fel. A mezőgazdaság terén az elaprózódott birtokok, a fejletlen feldolgozóipar, a termelést nehezítő ökológiai problémák állnak a fejlődés útjában. A másik neuralgikus pont a vállalkozások szférája, ahol az aktivitás alacsony, hiányoznak a fejlődőképes, munkahelyteremtő beruházások. A turisztikai beruházásokra is jellemző az általános tőkehiány, valamint a szolgáltatások alacsony szervezettségi szintje.

A felvázolt problémákhoz igazodva a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiánk kialakítása során a tervezési területünkhöz tartozó települések problémáira és lehetőségeire támaszkodó helyzetelemzés három fejlesztési prioritást hívott életre. Az első a helyi mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó gazdasági ágak fenntartható, környezetbarát fejlesztését tűzte ki céljául. Ugyancsak kiemelt céljaink  közé tartozik a települések fejlesztése, a településkép megújítása, speciális tanyás településforma értékeinek megőrzése. A harmadik fejlesztési prioritásunk a turizmust és az  alternatív jövedelemszerzés ösztönzését, a közösségfejlesztést érinti.

Egyesületünk a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia céljainak megvalósítása érdekében tájékoztatja a helyi szereplőket, potenciális ügyfeleket a LEADER program pályázati lehetőségeiről. Segítséget nyújt a LEADER program támogatott intézkedéseihez kapcsolódó projektek előkészítésben, a támogatási és kifizetési kérelmek összeállításában.


A Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület letölthető értéktára.