Változnak a határidők, több idő jut a megvalósításra PDF Nyomtat Email
Írta: Tanács Mária   
2015 július 23. (csütörtök) 11:43
 A kertészeti gépek, valamint a tanyabuszok beszerzésére, illetve egyes LEADER fejlesztéseket megvalósító ügyfeleknek kedvez az a Miniszterelnökség által kiadott rendeletmódosítás, amelynek köszönhetően kitolódnak a projektek megvalósítási határidői. Azon településeken, ahol integrált közösségi és szolgáltató terek kialakítására nyílt lehetőség, az ügyfelek kifizetési kérelemének benyújtási időszaka hosszabbodott meg. A Darányi Ignác Terv – Új Magyarország Vidékfejlesztési Program egyes jogcímrendeleteire vonatkozó módosítások a Magyar Közlöny 2015. július 22-i, 107. számában jelentek meg.

Jelentős mennyiségű kérelem érkezett be a kertészeti gépek beszerzésére vonatkozó pályázat kapcsán. A pályázók a kertészeti ágazat technológiai színvonalának javítása érdekében energiahatékony, új kertészeti gépek beszerzésére kaphatnak támogatást. A rendeletmódosítás a nyertes projektek megvalósítására is több időt enged. A 2015. szeptember 21-ig tartó megvalósítási határidő és a 2015. október 5-ig tartó kifizetési kérelem benyújtási határidő egységesen 2015. október 15. napjára módosul.

A vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások körének fejlesztését és bővítését megcélzó, úgynevezett „tanyabusz pályázat” lehetőséget biztosít új gépjárművek és ahhoz kapcsolódó kiegészítő eszközök beszerzése. Az ügyfelek 2015. május 7-től kezdődően nyújthatták be pályázataikat, majd a támogatási határozatok kézhezvétele után már a megvalósítás zajlik. A rendeletmódosításnak köszönhetően a megvalósítás határideje két héttel kitolódik, tehát 2015. október 30-ig, a kifizetési kérelem benyújtásának időpontjához igazodik.

Az integrált közösségi és szolgáltató terek feladata, hogy információban és közösségi szolgáltatásokban gazdag programokat nyújtsanak az alacsony lélekszámú településeken. A rendelet évente több időszakot határoz meg a kifizetési kérelem benyújtására. A most esedékes, 2015. július 1-től benyújtható kérelmek leadásának határideje kitolódik 2015. augusztus 31-ig. Ennek köszönhetően közel egy hónappal több idejük van a pályázóknak arra, hogy kifizetési kérelmüket postai úton benyújtsák. Emellett a turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez kapcsolódó intézkedés utolsó két támogatási körében megvalósuló fejlesztések esetében is 2015. augusztus 31-re módosult a megvalósítási határidő.

Több LEADER támogatási jogcímben is módosult a fejlesztések megvalósítási határideje, a 34/2015 (VII. 22) MvM rendelet értelmében a LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatásokból megvalósuló fejlesztések, illetve a térségek közötti és nemzetközi együttműködésekre vonatkozó projektek határidejét egységesítette 2015. augusztus 31-re.

A Miniszterelnökség már eddig is több körben döntött agrár-vidékfejlesztési jogcímrendeletek módosításáról. Ezek egyértelmű szándéka az ügyfelek támogatása, a fejlesztések lehető legnagyobb arányú befejezésének elősegítése. Az intézkedések emellett hozzájárulnak a 2007-2013 közötti programozási ciklusban lekötött, Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból kifizetett pénzösszegek felhasználásának maximalizálásához is.

Forrás: kormany.hu, Miniszterelnökség