Július 15-től lehet újra pályázni tanyafejlesztésre PDF Nyomtat Email
Írta: Tanács Mária   
2015 július 02. (csütörtök) 12:49

Újra elindítják a tanyafejlesztési programot, az elektronikus pályázati felület július 15-én nyílik meg a Herman Ottó Intézet honlapján - mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára.

A szaktárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az immáron ötödször meghirdetett program idei keretösszege 1,4 milliárd forint. A programra eddig már több mint 6 milliárd forintot fordított a kormány.

A korábbiakhoz hasonlóan, a programot a tanyai gazdálkodás megújítására, a tanyák sajátos értékeinek megőrzésére és a tanyai életmód hátrányainak csökkentésére hirdetik meg. Hat alföldi megyéből, illetve Pest megye déli járásaiból lehet pályázatot benyújtani, a program 724 települést érint.

A programot teljes mértékben hazai forrásból finanszírozzák, így pályázati rendszere egyszerűbb és gyorsabb, mint az uniós pályázatoké - ismertette az államtitkár.

Az önkormányzati térségi fejlesztések keretében a villany nélküli tanyák villamosenergia-ellátásához 50 millió forintos támogatásra pályázhatnak az önkormányzatok, 90 százalékos támogatottság mellett.

A települési térségi programokon belül a vízminőségi vizsgálatokra 5 millió forintos támogatást lehet kérni, 100 százalékos támogatottság mellett.

A tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére szolgáló pályázatok keretében kisebb értékű eszközökre – kivéve gépkocsi –, illetve a szolgálatokkal kapcsolatban lévő önkormányzati, egyházi és civilszervezetek támogatására, esélyegyenlőségi programok indítására, valamint mobil egészségügyi szűrővizsgálatok elvégzésére is lehet pályázni.

A tanyagazdaságok fejlesztésére 400 millió forintot különítettek el. A támogatás segítségével be lehet szerezni a termeléshez és termékfeldolgozáshoz szükséges eszközöket, gépeket, fel lehet újítani a lakó- és gazdálkodó épületeket, bővíteni lehet az állatállományt, szaporítóanyagokat vagy vagyonbiztonsági eszközöket lehet vásárolni. A támogatás felhasználható az egészséges ivóvíz biztosításához szükséges eszközök beszerzésére, egyedi szennyvízkezelési, energiahatékonysági beruházásokhoz - fejtette ki az államtitkár. Az igényelhető támogatás 3 millió forint, a támogatási intenzitás 75 százalék, a fiatal gazdálkodóknál 90 százalék.

A tanyagazdaságok indításához 3 millió forintos támogatást lehet kérni 75 százalékos, a fiatal gazdálkodóknál 90 százalékos támogatottság mellett, erre 150 millió forintot szánnak.

Hálózati villamos energiával nem rendelkező tanyák esetében - ahol a villamosenergia-ellátás közösségi megoldása nem lehetséges - 10 millió forintos egyedi támogatásra lehet pályázni 100 százalékos támogatottság mellett.

V. Németh Zsolt kitért arra is, hogy két falufejlesztési programot is indítanak több mint 200 millió forintos kerettel, amelyre az egész országból lehet pályázni. A baromfitartási programon belül az állatkihelyezésekhez nyújtanak támogatást oly módon, hogy a szociális mezőgazdasági programban a képzésre, mentorálásra is sort kell keríteni. A zártkerti revitalizációs programmal azt szeretnék elérni, hogy az egyre elhagyatottabb zártkertekbe közösségi részvétellel visszatérjen az élet. Itt is igazoltan őshonos tájfajtáknak a telepítését és megóvását támogatják - mondta az államtitkár. Hozzátette, most tíz-tíz programot tudnak támogatni, ami megalapozhat egy kiterjedtebb támogatást a következő években.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra: a hazai finanszírozási program összhangban van az elfogadás alatt álló vidékfejlesztési programmal, ezért számos előző években meghirdetett célterület kimaradt. Ezek között említette a tanyai termékek piacra juttatását és a külterületi tanyai utak karbantartására szolgáló gépeket, melyekre jóval jelentősebb források állnak majd rendelkezésre a Vidékfejlesztési Programon belül.

Forrás: kormany.hu