Projekt nyomonkövetés - Homokháti Bemutató-, és Tankert PDF Nyomtat Email
Írta: Tanács Mária   
2014 augusztus 12. (kedd) 12:34

Homokhát Eurointegráció Kistérség- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. LEADER 2013 jogcím keretében Homokháti Bemutató-, és Tankert fejlesztésére nyert el 15.199.336 forint összegű  támogatást.

A projekt célja egy olyan mintagazdaság kialakítása, amelyben gyűjtik, megőrzik, bemutatják és népszerűsítik a homokháti hagyományos, elfeledett tájfajtákat. A növényfajok, fajták bemutatása magában foglalja a szükséges körülmények modellezését, a térségre jellemző művelési eljárások eredményességének vizsgálatát, új módszerek kidolgozását. További cél a tapasztalatok, jó gyakorlatok átadása és a bemutatott fajták újra elterjesztése a kiskerti, tanyai gazdaságokban.

 A tervezett kert tematikus részei

  • Gyógy- és fűszernövénykert: A térségre jellemző, az éghajlathoz igazodó gyógy- és aromanövények.
  • Homokháti szőlőkert: hagyományos, térségre jellemző fajták (pl. kövidinka, királylányka, kadarka, kékfrankos, Pannónia kincse, Zala gyöngye) és műveléstechnológia: tőkés-bokros szőlőművelés.
  • Levendula kert: Fajtabemutatókért. A levendulatermesztés megismertetése, elterjesztésének elősegítése.
  • Archeobotanikus bemutató kert: őshonos kultúrnövények bemutatása, újra felfedezésének segítése.
  • Kiskerti ágyások: technológiai bemutatás: különböző technológiákkal művelt ágyások létrehozása, a technológia bemutatása a terméshozam és termésminoség folyamatos nyomon követése.
  • Dísznövény bemutatókert: Térségre jellemző dísznövények bemutatása.
  • Gyümölcsös bemutatókert: Tájfajták, térségre jellemző fajták, speciális időjárási és talajkörülmények kedvelő/toleráló fajok, fajták bemutatása.
  • Rendezvénytér: Képzések, bemutatók, a kerthez kapcsolódó rendezvényeknek helyet adó tér kialakítása, egyedi megoldásokkal (szalmabálákból kialakított nézőtér)
  • Komposztáló: A keletkezett zöldhulladék komposztálásának bemutatása, a komposzt felhasználásának fontossága a talajélet, talajerő szempontjából
  • Öko-tó: A természetes rendszer részeként öntözési lehetőséget adó tó kialakítása.

A projektet helyi oktatási intézménnyel (Móra Ferenc Általános Iskola, Szakképző Iskola, Kollégium és Pedagógiai Szakszolgálat) és térségi természetvédelmi szervezettel (SZÉP-KÖR Környezetvédelmi és Városszépészeti Közhasznú Egyesület) kötött együttműködés keretében valósítják meg. Az együttműködés célja: a tájfajták gyűjtése és megismerése érdekében közös rendezvények megvalósítása. 2014-ben 4 rendezvényt terveznek ezek keretében a kert egy-egy elkészült szekcióját és az ott található tájfajtákat megismertetik a helyi lakossággal, és bemutatják, hogy miért jó visszahozni a termesztésbe a tájfajtákat különösen ezen a gyenge talajminőségű és aszályos vidéken.

 A projekt helyszíni látogátásáról készült szöveges beszámoló elérhető innen.