Új vidékfejlesztési pályázati lehetőségek PDF Nyomtat Email
Írta: Tanács Mária   
2013 október 18. (péntek) 11:59

Turisztikai célú és vidéki alapszolgáltatásokkal kapcsolatos fejlesztésekre lehet pályázatot benyújtani november elejétől. Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott két kiírás végleges formában a későbbiek folyamán lesz elérhető.

A Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) a cikk megírása idején is folynak a pályázati kiírásokat tartalmazó rendeletek véglegesítésével kapcsolatos munkálatok. A szükséges formanyomtatványok kidolgozását pedig, ezzel párhuzamosan egy másik szervezet, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) munkatársai végzik. Az érdeklődők az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program hivatalos honlapján (www.umvp.eu), valamint az MVH oldalain (www.mvh.gov.hu) találnak bővebb információkat. A cikk alcímében említett két kiírás közül csak a turisztikai valósul meg a helyi akciócsoportok közreműködésével, ezért cikkünkben ezt mutatjuk be részletesen.

 

 

A „Milyen turisztikai fejlesztésekre lehet támogatást igényelni?” kérdésre a válasz az, hogy várhatóan nagyon hasonlóakra, mint 2012-ben.. Amennyiben a cikk megjelenésekor még nem lesz nyilvános az új pályázati felhívás, a fejlesztés tervezéséhez ezért javasoljuk a 2012. évi kiírás tanulmányozását, amelyet az 52/2012. (VI. 8. ) VM rendelet tartalmaz.

Egyesületünkhöz a VM által eljutatott jogszabálytervezet szerint négy célterület kerül meghirdetésre Az első célterületen új falusi szálláshelyek kialakításához. valamint a már működő falusi szálláshelyek bővítéséhez, korszerűsítéséhez, szolgáltatásaik fejlesztéséhez lehet támogatást kérni. Fontos, hogy az Egyesületünk tervezési területéhez tartozó települések közül Mórahalmon és Kisteleken falusi szálláshely-fejlesztésre nem lehet pályázni. A második célterület az egyéb szálláshelyek fejlesztése, amelyre az előbb említett két kistérségi központban csak külterületi fejlesztések jogosultak. Egyéb szálláshely alatt olyan nem kizárólag szálláshely szolgáltatás céljára hasznosított épületet értünk, ahol a szálláshelyként hasznosított szobák száma legfeljebb 8, az ágyak száma maximum 16. (A fogalomból adódóan nem támogatható a kizárólag szálláshely szolgáltatás céljából kialakított szálloda, panzió, kemping vagy üdülőház létrehozása, fejlesztése) Mindkét szálláshelytípus kialakításakor figyelembe kell venni a pályázati felhívást tartalmazó rendelet mellékletében található követelményeket. Ezek a helyiségek kialakításával és a kötelező felszereltségével kapcsolatos elvárásokat részletezik, amelyeket már a fejlesztés tervezésekor figyelembe kell venni.

A harmadik célterület az ifjúsági szálláshelyek létrehozása, illetve a már meglévők fejlesztése. A programban a színvonalasabb, magasabb minőségű, ún. B” kategóriás ifjúsági szálláshelyekre igényelhető csak támogatás. A 173/2003. (X.28.) kormányrendelet tanulmányozása mindenképpen javasolt, amely részletesen leírja a szálláshelytípussal kapcsolatos előírásokat, amelynek meg kell felelni. A harmadik célterület esetén a térségi központok külterületi fejlesztéssel jogosultak.

A negyedik célterület sokféle, szálláshelytől független, turisztikai jellegű fejlesztési lehetőséget foglal magában. Ide tartozik az agroturisztika. lovas turisztika, vadászturizmus, erdei turizmus, horgászturizmus, borturizmus. Az, hogy az egyes kategóriák alatt pontosan mit ért a jogalkotó, az értelmező rendelkezésekben fogalmazza meg, ezért feltétlenül javasolt az alapos tanulmányozása! Ennél a célterületnél számos korlátozással találkozunk: például agroturisztikai szolgáltatásra csak természetes személyek, őstermelők és egyéni vállalkozók jogosultak pályázni, vagy ilyen a vadászatra jogosultság előírása a fejlesztéssel érintett területen, vadászturizmus esetén. A térségi központok ennél a célterületnél is külterületi fejlesztéssel jogosultak.

Valamennyi célterület közös jellemzője, hogy a fejlesztésnek kötelezően kell építést tartalmaznia. Az igényelhető támogatás maximális összege 35 millió forint, a támogatási intenzitás 65 vagy 100 %-os lehet. A magasabb támogatási intenzitásra azok a nonprofit szervezetek jogosultak, amelyek a fejlesztést a közhasznú tevékenységükhöz kapcsolódóan valósítják meg. A pályázatokat várhatóan 2013. december 13-ig postai úton kell benyújtani a területileg illetékes helyi akciócsoporthoz.

Amennyiben a pályázati lehetőségekkel kapcsolatban bővebb információt szeretne, kérjük, forduljon bizalommal Egyesületünk munkatársaihoz:

kisteleki kistérségben: 6760 Kistelek, Rákóczi u. 4. (piaccsarnok emelete), Tel.: 62/258-880

mórahalmi kistérségben: 6782 Mórahalom, Fesztivál köz 1. (ETIK épület) Tel.: 62/998-518