A 2012-es Tanyaprogramról PDF Nyomtat Email
Írta: Tanács Mária   
2012 július 19. (csütörtök) 10:28

A tavalyi széleskörű társadalmi érdeklődésre való tekintettel július 9-én újra megnyílt a Tanyafejlesztési Program pályázati időszaka. Idén 1,5 milliárd forintot különített el a Vidékfejlesztési Minisztérium a tanyás térségek fejlesztésére. Ez az elmúlt évben biztosított forrás másfélszerese. Jövőre a tervek szerint 2 millió forintot kívánnak majd erre a célra felhasználni.

 

            A pályázatokat az alföldi tanyás térségek megőrzését és fejlesztését célzó települési és térségi fejlesztésre (1. célterület), valamint a tanyagazdaságok fejlesztésére (2. célterület) lehet benyújtani.

            A forrásokat igénybe vehetik önkormányzatok és önkormányzati társulások, melyek 90%-os támogatást kaphatnak, továbbá tanyagazdaságok 75%-os támogathatósággal. Így lehetőség nyílik a jellegzetes magyar szórványtelepülések megőrzésére, helyzetük javítására. Összesen 240 alföldi településből kerülhetnek ki a leendő pályázók.

            A 2011-es tapasztalatokból kiindulva idén is hangsúlyt fektetnek a tanyasi utak karbantartására. Az önkormányzatok tavaly aszfaltozás helyett munkagépekre költötték a forrást, így a sajátos viszonyoknak megfelelően tudták az utakat fenntartani. Ezért erre a területre idén 300 millió forint fordítható a kizárólag nemzeti forrásból elkülönített Program keretein belül.

            A tanyasi termékek piacra jutásának támogatása szintén gyakori volt a pályázók körében, melyre a keret idén 450 millió forintot biztosít. A vidékfejlesztési tárca igyekszik az élelmiszerellátási láncot a lehető legrövidebb úton biztosítani, hiszen így a termék a termelőtől közvetlenül a fogyasztóhoz kerül. Ennek megvalósítása érdekében igényelhető védjegy vagy minőségtanúsítási rendszer kidolgozására forrás. A Tanyaprogram további fontos prioritási területe a fővárosi vagy megyeszékhelyi piacok fejlesztése. Így ezeken a területeken is megjelenhetnek a tanyasi termékek.

            A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) három állomásból álló tájékoztató rendezvénysorozatot rendezett a Magyar Tanyákért Programiroda közreműködésével. A rendezvények keretein belül a Program 2012. évi kiírásával kapcsolatos szakmai tájékoztatásra került sor.

            Idén a pályázatok beadására augusztus 31-ig van lehetőség a NAKVI elektronikus kitöltő felületén keresztül. A Tanyafejlesztési Program keretében nyújtott támogatás 2012. évi igénybevételének feltételeiről a 62/2012. (VI. 29.) VM rendeletében lehet bővebben tájékozódni.

Forrás: kormany.hu, umvp.eu, vkszi.hu