Július 15-ig lehet mikrovállalkozás fejlesztésre pályázni PDF Nyomtat Email
Írta: Tanács Mária   
2011 június 17. (péntek) 09:48

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 2011. június 15. és július 15. között újra lehet mikrovállalkozások fejlesztésére pályázatot benyújtani.

 

A támogatás benyújtásának részletes feltételeit a 33/2011. (IV.28.) VM rendelet tartalmazza. Cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat emeltük ki.

  

  

Támogatást igényelhetnek a működő mellett az induló mikrovállalkozások, valamint azok a természetes személyek, akik vállalják az egyéni vállalkozóvá válást. Feltétel, hogy a rendelet 4. számú mellékletében felsorolt településeken a vállalkozásnak székhellyel vagy telephellyel, természetes személynek lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel kell rendelkeznie. Működő vállalkozások esetén az 50% feletti mezőgazdasági árbevétel kizáró ok.

A fejlesztésnek a mikrovállalkozás bejelentett és jelenleg folytatott vagy tervezett és az utolsó kifizetési kérelem benyújtásáig bejelentésre kerülő tevékenységéhez kell kapcsolódnia. Egyes tevékenységek kizártak, ezeket a rendelet 2. § (8) bekezdése tartalmazza.

A lakó-, szék- vagy telephelyen vagy fióktelepén megvalósuló és támogatható tevékenységhez kapcsolódóan van lehetőség építésre, felújításra, infrastruktúra fejlesztésre, eszközbeszerzésre. Továbbá minőségbiztosítási és környezetirányítási rendszerek bevezetésére, tanácsadásra, szoftverekre is igényelhető támogatás.

A támogatás mértéke az összes elszámolható kiadás 60%-a, a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben a 65%-a. A támogatás összegének el kell érnie az 1.000.000 forintot, maximum 35.000.000 forint lehet. A pályázat utófinanszírozott, előleg igénylésére nincs mód.

Az támogatás elnyerését követően az utolsó kifizetési kérelem benyújtásától számított 5 évig van az ügyfélnek üzemeltetési kötelezettsége. A teljes üzemeltetési időszak alatt fenn kell tartani az átlagos foglalkoztatotti létszámot. A jóváhagyott kiadások legalább 80%-át szükséges teljesíteni. Ezen kívül évente adatot kell szolgáltatni a megvalósult fejlesztéssel kapcsolatban (monitoring adatszolgáltatási kötelezettség).

A pályázatot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz kell benyújtani postai vagy elektronikus úton. A szükséges nyomtatványok a hivatal honlapjáról tölthetők le.

 

A rendelet letölthető:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a1100033.vm

 

Nyomtatványok elérhetőek:

http://www.mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/kozlemenyek/mvhk872011