Megújul az ÚMVP Nyomtat
Írta: Tanács Mária   
2011 március 23. (szerda) 15:33

 

200 milliárddal folytatódik a program

Forrás: www.kormany.hu

Újra indul az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP): összesen 200 milliárd forintra lehet majd pályázni – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

2010-ben az Európai Unió előírása szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium értékelte az ÚMVP félidei tevékenységét. Kiderült, hogy a program összes keretének, mintegy 1300 milliárd forintnak a 80%-át az előző kormányok már lekötötték. A pénzek elosztása sem volt egyenletes, a pályázók 5 %-a vitte el az eddigi támogatások több mint 60%-át.

A most meghirdetett jogcímek közül először a kedvezőtlen adottságú és a Natura 2000 területeken gazdálkodók nyújthatnak be támogatási kérelmet március végétől. A legtöbb forrást, a teljes összeg 50%-át az ÚMVP I. tengelyében lehet igényni.

Régi, közkedvelt jogcímekre is lehet majd pályázni. Májustól a mikrovállalkozásokat és a turisztikai tevékenységek ösztönzését segítő kérelmek adhatóak be. Ősszel hirdeti meg a VM a fiatal gazdák indulását támogató jogcímet. Gazdaságátadási támogatást 2012 elején lehet igényelni.

Az új rendszerben elsőbbséget élvez majd a környezet és tájgazdálkodás, ezen belül is az egyéni, családi kis- és középbirtokoknak lesz meghatározó szerepük. A tárca továbbra is támogatja az önkéntes társulások, szövetkezetek létrehozását, ahogy a több lábon álló gazdaságokat és a mikro-, kis- és középvállalkozásokat is.

Fontos változás, hogy az új pályázatokat a korábbinál jobb ütemezéssel hirdeti meg a minisztérium annak érdekében, hogy az igénylőknek több idejük legyen a felkészülésre. A jogcímrendelet megjelenése és a támogatási kérelmek beadása között új jogcím esetén kettő, réginél egy hónapjuk lesz az ügyfeleknek a pályázati anyag összeállítására.

Az államtitkár a megnyitandó jogcímek közül a mikrovállalkozások támogatását és a turizmus fejlesztését segítő pályázatokat emelte ki, amelyek új munkahelyek létrehozását ösztönözhetik. A két pályázat az 5000 fő alatti, nem körzetközpontként működő falvakban lesz elérhető, ez 2772 települést, és 2,8 millió lakost érint. A támogatás magas intenzitású, a beruházás teljes összegének 60-65%-a, egy pályázó maximum 35 millió forintot kaphat. Az eddigi tapasztalatokból kiindulva a minisztérium igyekszik 6 hónapra rövidíteni a pályázatok elbírálásának idejét. A nagyobb települések és az 5000 lakos alatti körzetközpontok az Új Széchenyi Tervből igényelhetnek hasonló hozzájárulást.

A teljes közlemény elérhető:

http://www.kormany.hu./hu/videkfejlesztesi-miniszterium/videkfejlesztesert-felelos-allamtitkarsag/hirek/200-milliarddal-folytatodik-az-umvp